Η ψυχολογία μας λέει ότι δεν είναι πάντα ωφέλιμο να κοινοποιούμε στους άλλους τα πάντα για τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι καλύτερα να μένουν ιδιωτικά.
Είναι μια λεπτή ισορροπία. Πρέπει να είμαστε αρκετά αποκαλυπτικοί για να συνδεθούμε με άλλους, αλλά όχι τόσο ώστε να εκθέσουμε τα τρωτά μας σημεία ή να διακινδυνεύσουμε την ευημερία μας.
Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε 6 πράγματα που πρέπει να κρατάτε πάντα απόρρητα, σύμφωνα με την ψυχολογία.
1) Η προσωπική σας ζωή
Η ψυχολογία λέει ότι πρέπει να κρατάς κομμάτια της προσωπικής σου ζωής για τον εαυτό σου.
Σε αυτήν την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι δελεαστικό να μοιράζεστε τα πάντα, από αυτό που είχατε για πρωινό σήμερα, μέχρι την τελευταία σας διαμάχη στη δουλειά. Αλλά η υπερβολική κοινοποίηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αισθήματα ευαλωτότητας και ακόμη και σε αντιδράσεις από άλλους.
Ορισμένες πτυχές της προσωπικής σας ζωής είναι καλύτερα να τις κρατάτε ιδιωτικές. Αυτό περιλαμβάνει προσωπικές λεπτομέρειες για σχέσεις, οικογενειακά ζητήματα και άλλες εξαιρετικά προσωπικές εμπειρίες.
Η κοινή χρήση αυτών των λεπτομερειών μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες απόψεις, συμβουλές ή κρίση από άλλους. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα προηγούμενο ότι είστε πάντα ανοιχτοί για συζήτηση, ακόμη και όταν προτιμάτε να μην είστε.
2) Οικονομικά
Η συζήτηση για το εισόδημα, τα χρέη ή ακόμα και τις αποταμιεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις ή να τροφοδοτήσει ανθυγιεινές συγκρίσεις. Είναι εντάξει να συζητάτε σε γενικές γραμμές τα οικονομικά, όπως οικονομικούς στόχους ή συμβουλές για το μπάτζετ, αλλά αν πείτε λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική σας κατάσταση μπορεί να οδηγήσουν σε περιττό άγχος ή παρεξηγήσεις.
Το οικονομικό ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό και δεν είναι αγώνας ή διαγωνισμός. Όταν μπείτε στον πειρασμό να συζητήσετε την τελευταία σας οικονομική νίκη ή ανησυχία, σκεφτείτε τις πιθανές επιπτώσεις- και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο να το μοιραστείτε.
3) Στόχοι και Όνειρα
Το να κρατάτε τους στόχους και τα όνειρά σας για τον εαυτό σας μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ειδικά όταν ακούμε συχνά για τη σημασία του να μοιραζόμαστε τις φιλοδοξίες μας με άλλους για να κερδίσουμε την υποστήριξή τους. Ωστόσο, η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι το να μοιράζεστε τους στόχους σας μπορεί μερικές φορές να είναι επιζήμιο.
Ο λόγος είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως «κοινωνική πραγματικότητα». Όταν μοιράζεστε έναν στόχο με κάποιον, ο εγκέφαλός σας βιώνει το ίδιο είδος ικανοποίησης σαν να τον είχατε πραγματικά πετύχει. Αυτό μπορεί να μειώσει το κίνητρό σας να εργαστείτε προς τον στόχο.
Επιπλέον, όταν οι στόχοι σας είναι ανοιχτοί, ανοίγεστε επίσης σε κριτική και… αμφιβολίες από άλλους, που μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδό σας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βάλεις έναν μεγάλο στόχο για τον εαυτό σου, σκέψου να τον κρατήσεις κρυφό. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ικανοποίηση από την επίτευξή του είναι ακόμη πιο γλυκιά όταν γαλουχηθεί και επιδιωχθεί αθόρυβα.
4) Λάθη του παρελθόντος
Όλοι έχουμε μια ιστορία λαθών και αποτυχιών που μας έχουν διαμορφώσει στους ανθρώπους που είμαστε σήμερα. Αυτά τα λάθη, αν και σημαντικά για την προσωπική μας ανάπτυξη, δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να μεταδίδουμε.
Μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση αμηχανίας η λύπης.
Τα λάθη του παρελθόντος είναι μέρος του προσωπικού σου ταξιδιού. Σε βοήθησαν να αναπτυχθείς και να μάθεις, αλλά δεν σε καθορίζουν. Κρατώντας τα ιδιωτικά, δεν τα αρνούμαι, αλλά επιλέγω να ζω στο παρόν και το μέλλον και όχι στο παρελθόν.
Τα λάθη του παρελθόντος είναι ακριβώς αυτό – στο παρελθόν. Είναι διδάγματα, όχι καθοριστικά χαρακτηριστικά.
5) Οικογενειακά προβλήματα
Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της προκλήσεις και προβλήματα. Αν και είναι φυσικό να θέλετε να μοιράζεστε και να ζητάτε συμβουλές, η ανοιχτή συζήτηση αυτών των θεμάτων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα οικογενειακά ζητήματα είναι βαθιά προσωπικά και συχνά περίπλοκα. Η μετάδοσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες απόψεις, κρίσεις ή ακόμα και παρεξηγήσεις. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει ακούσια τις σχέσεις σας μέσα στην οικογένεια.
Όταν αντιμετωπίζετε οικογενειακά ζητήματα, είναι συνήθως καλύτερο να τα κρατάτε ιδιωτικά ή να τα συζητάτε με έναν έμπιστο φίλο ή έναν επαγγελματία σύμβουλο. Αυτός ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής βοηθά στη διατήρηση της οικογενειακής αρμονίας και επιτρέπει την εσωτερική επίλυση ζητημάτων.
Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της δυναμικές και προκλήσεις. Είναι το πώς διαχειρίζεστε και πλοηγείστε σε αυτά τα προβλήματα που έχει πραγματικά σημασία.
6) Συνεχή παράπονα
Όλοι έχουμε κακές μέρες και είναι απολύτως φυσιολογικό να αποσυμπιεζόμαστε. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της έκφρασης απογοήτευσης και τις μόνιμης γκρίνιας.
Το να εκπέμπετε συνεχώς τα παράπονά σας μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τους γύρω σας. Κανείς δεν απολαμβάνει να βρίσκεται δίπλα σε ένα άτομο που βλέπει πάντα το ποτήρι μισοάδειο.
Όχι μόνο ρίχνει τη διάθεση αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τις σχέσεις μακροπρόθεσμα.
Αντί να εστιάζετε στα αρνητικά, προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μια θετική νοοτροπία. Αναζητήστε λύσεις αντί να ασχολείστε με προβλήματα.