Εσύ ήξερες γιατί χασμουριόμαστε;

Είναι απλά νύστα και βαρεμάρα;

 

Υπάρχουν πολλά μυστήρια στην ιατρική, αλλά μια συμπεριφορά ανθρώπου και ζώου που παρατηρείται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει γίνει κατανοητή, είναι το χασμουρητό.

Είναι μια μορφή αντανακλαστικού που περιλαμβάνει μια βαθιά εισπνοή, διάνοιξη της γνάθου διάπλατα και μια γρήγορη εκπνοή του εισπνεόμενου αέρα. Υπάρχει γενικά ένα αίσθημα χαλάρωσης αμέσως μετά το χασμουρητό.

 

 

Γιατί Χασμουριόμαστε;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι τόσο εύκολη. Υπάρχει μια σειρά από θεωρίες σχετικά με το γιατί χασμουριόμαστε, αλλά ελάχιστη καλή έρευνα για αυτό το θέμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συμφωνημένες αιτίες για το χασμουρητό.

Πρώτον, όταν αλλάζεις υψόμετρο γρήγορα όπως σε ένα αεροπλάνο, θα χασμουρηθείς και οικειοθελώς και ακούσια, για να προσπαθήσεις να εξισορροπήσεις τις πιέσεις μέσα στο αυτί. Αυτό λειτουργεί και είναι ένας αποδεκτός λόγος για χασμουρητό.

 

Μια άλλη αδιαμφισβήτητη αιτία του χασμουρητού ονομάζεται κοινωνική ενσυναίσθηση. Κοινώς, εάν δεις κάποιον να χασμουριέται ή αν διαβάζεις (καλή ώρα!) για χασμουρητό, πιθανόν να σου δημιουργηθεί η επιθυμία να χασμουρηθείς κι εσύ. Οι ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι όσο πιο συμπονετικός άνθρωπος είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να χασμουρηθείς όταν κάποιος άλλος το κάνει.

Το χασμουρητό συνδέεται σαφώς με υπνηλία και πλήξη. Ωστόσο, παραδόξως, θεωρείται ότι το χασμουρητό δεν είναι σημάδι υπνηλίας ή πλήξης, αλλά στην πραγματικότητα ένα αντανακλαστικό που προκαλεί ο εγκέφαλός για να σε ξυπνήσει ή να σε φέρει σε εγρήγορση. Το χασμουρητό σχετίζεται με ορισμένες ορμόνες που απελευθερώνονται και αυξάνουν για λίγο τον καρδιακό ρυθμό και την εγρήγορση. Οπότε, ο λόγος που κάποιος χασμουριέται όταν κουράζεται ή βαριέται είναι η προσπάθεια του σώματος να τον κρατήσει ξύπνιο.

Μια λογική αλλά απορριφθείσα θεωρία σχετικά με το γιατί χασμουριόμαστε είναι να βελτιώσουμε το οξυγόνο στο αίμα ή να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Η έρευνα, όμως, που τοποθέτησε τους ανθρώπους σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο ή υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα έδειξε ότι δεν προκαλείται χασμουρητό.

 

Μπορεί το χασμουρητό να είναι σύμπτωμα ασθένειας;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι το χασμουρητό είναι φυσιολογικό. Είναι συχνό και συνήθως είναι εντελώς καλοήθες. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια αύξηση στο χασμουρητό που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την έλλειψη ύπνου ή κάποιες από τις άλλες αιτίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε το χασμουρητό μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας.

Τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με αυξημένο χασμουρητό είναι η στέρηση ύπνου, η αϋπνία, η υπνική άπνοια, η ναρκοληψία και πολλά φάρμακα που προκαλούν υπνηλία. Υπάρχουν ορισμένες άλλες ιατρικές ασθένειες που προκαλούν χασμουρητό, όπως αιμορραγία γύρω από την καρδιά, όγκος στον εγκέφαλο, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και καρδιακή προσβολή.

 

 

 

[ΠΗΓΗ]
https://www.e-daily.gr/post/249817/esy-ixeres-giati-xasmoyriomaste

Close Float
Σοκολάτα 102,4