Τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια

Τι επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο

 

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 22/8/2023 | 00:18

Oι τεχνολογικές θέσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα – Ποιοι άλλοι λόγοι κάνουν τους ανθρώπους να μένουν στη δουλειά τους πέρα από τα χρήματα – Ποιες δουλειές θα πάρουν τα πάνω τους

Παρά τις απολύσεις τεχνολογίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι τεχνολογικές θέσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα των καλύτερων θέσεων εργασίας για το 2023. Σε γενικές γραμμές εξακολουθεί να είναι αυξημένη σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Όλες οι εταιρείες φαίνεται να είναι έτοιμες να δεχτούν πως η τεχνολογία είναι σε κάθε εταιρεία τόσο απαραίτητη όσο ο αέρας που αναπνέουμε.

Η υψηλή ζήτηση για τεχνικές δεξιότητες τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας τεχνολογίας είναι σπουδαία νέα για τους εργαζόμενους αλλά είναι επίσης ένα μεγάλο σημάδι για το πού υπάρχουν ευκαιρίες για όσους ξεκινούν ή αλλάζουν καριέρα.

Όχι μόνο αυτοί οι ρόλοι ανταμείβονται καλά, αλλά προσφέρουν επίσης μεγάλη ευελιξία στο χώρο εργασίας – ένα ολοένα και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για τους εργαζόμενους και τα άτομα που αναζητούν εργασία.

Δημιουργοί περιεχομένου, Ψηφιακό μάρκετινγκ, Αναλυτής μεγάλων δεδομένων, Διαχειριστής κοινότητας, Ασφάλεια πληροφοριών, Σχεδιαστής φορητών συσκευών είναι μερικά από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα συνεχίζουν οι real estate managers, logistic managers, content strategists, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.α.

Ιδιαίτερα περιζήτητοι είναι οι προγραμματιστές που μπορούν να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν το front-end και το back-end μιας εφαρμογής web. Το ότι η νούμερο ένα θέση στη φετινή λίστα είναι ένας ρόλος που απαιτεί περισσότερα από τα άτομα που αναζητούν εργασία ταιριάζει με τις τάσεις της «ήσυχης πρόσληψης» που έχουμε παρατηρήσει ότι επικρατούν.

Οι θέσεις εργασίας για την ψυχική υγεία αυξάνονται

Οι μόνες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εμφανίζονται στη φετινή λίστα περιλαμβάνουν ρόλους που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και άλλα είδη θεραπείας ή συμβουλευτικής, στην πραγματικότητα, οι θέσεις θεραπείας αυξάνονται τώρα κατά περίπου 7% από έτος σε έτος. Δεν είναι ακριβώς περίεργο, αφού μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Οικογενειακών Σπουδών διαπίστωσε ότι ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών θεωρούσε ότι ήταν «όχι πολύ χαρούμενοι». Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους Αμερικανούς κάτω των 35 ετών με το 30% να εμπίπτει στην κατηγορία των δυστυχισμένων, που ήταν σχεδόν διπλάσιο στο προηγούμενο ρεκόρ του 16%.

Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακές θέσεις νοσηλευτικής, οι οποίες κατετάγησαν την πρώτη και την 8η θέση πέρυσι, δεν εμφανίζονται καθόλου στη φετινή λίστα. Οι καταχωρίσεις για αυτές τις θέσεις έχουν πλέον μειωθεί κατά 4% σε ετήσια βάση. Με τον COVID-19 να μειώνει επιτέλους τη μείωση της ζήτησης για νοσοκόμες. Ωστόσο, ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παραμένει ισχυρή, αν και οι μισθοί δεν αυξάνονται πλέον με τον ίδιο ρυθμό που ήταν στο ανώτατο όριο του 9% τον Μάρτιο του 2022.

Γνωρίζουμε ότι η αμοιβή και η ευελιξία δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ευημερία στο χώρο εργασίας, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των όσων κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους στην εργασία έγκειται στην κουλτούρα του εργοδότη και της εταιρείας.

Close Float
Σοκολάτα 102,4