Ποιος ήταν τελικά ο Big Ben: Η ιστορία πίσω από το όνομα του διάσημου ρολογιού του Λονδίνου

Γιατί το Big Ben θεωρείται λάθος ονομασία και πώς ονομάζεται κανονικά το πιο γνωστό ρολόι του πλανήτη;

 

Είτε έχεις επισκεφθεί στο Λονδίνο είτε όχι, σίγουρα γνωρίζεις για την ύπαρξη του Big Ben. Το ίσως πιο διάσημο ρολόι του πλανήτη αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Γνώριζες, όμως, ότι αυτή η ονομασία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό παρατσούκλι για το συγκεκριμένο μνημείο και όχι το πραγματικό του όνομα;

Ο γνωστός πύργος με το ρολόι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ξεκίνησε να χτίζεται το 1843 και ολοκληρώθηκε 16 χρόνια αργότερα, το 1859. Με το όνομα Big Ben, αρχικά οι Άγγλοι αναφέρονταν στην τεράστια καμπάνα βάρους 13 τόνων που βρίσκεται στο εσωτερικό του και ηχεί κάθε ώρα.

Το όνομά της το οφείλει – σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή – στον Σερ Μπέντζαμιν Χολ, έναν Ουαλό πολιτικό μηχανικό που διετέλεσε μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ως Πρώτος Επίτροπος Έργων, ο Χολ επέβλεψε τα τελευταία στάδια της ανοικοδόμησης του Κοινοβουλίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1834, και το όνομά του αναγράφεται στην καμπάνα που κρέμεται στον διάσημο πύργο του ρολογιού.

 

https://www.instagram.com/p/CgZNOakL4y8/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

 

Ένα δημοσίευμα των Times του Λονδίνου από τις 22 Οκτωβρίου 1856, πάντως, ενισχύει τη συγκεκριμένη θεωρία. «Όλες οι καμπάνες, πιστεύουμε, βαφτίζονται πριν αρχίσουν να χτυπούν», ανέφερε η εφημερίδα καθώς η αρχική καμπάνα έφτανε στο Κοινοβούλιο, «και με αυτή την ευκαιρία, προτείνεται να ονομάσουμε τον βασιλιά των καμπανών μας “Big Ben” προς τιμήν του Σερ Μπέντζαμιν Χολ, του προέδρου του συμβουλίου των έργων, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το όνομα Big Ben χρησιμοποιείται λανθασμένα εδώ και δεκαετίες για να περιγράψει ολόκληρο τον πύργο του ρολογιού, ενώ ουσιαστικά αποτελεί παρατσούκλι μόνο της καμπάνας. Η επίσημη ονομασία του μεγάλου πύργου με το ρολόι ήταν Clock Tower μέχρι το 2012, όταν και μετονομάστηκε σε Elizabeth Tower προς τιμήν της συμπλήρωσης 60 χρόνων της θητείας της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο εκείνη την εποχή.

Αυτό το όνομα ισχύει μέχρι και σήμερα, αν και τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες γνωρίζουν και αναφέρονται στο ρολόι του Λονδίνου ως Big Ben.

 

 

 

[ΠΗΓΗ]

Close Float
Σοκολάτα 102,4