Ανακαλύφθηκε ζώο του «κάτω κόσμου» με 1.306 πόδια

Ανακαλύφθηκε ζώο του «κάτω κόσμου» με 1.306 πόδια

 

Οι επιστήμονες που σκάβουν στο έδαφος στην Αυστραλία βρήκαν ένα εκπληκτικό εύρημα: μια χιλιοποδαρούσα που στην πραγματικότητα έχει πάνω από χίλια πόδια.

Το Eumillipes persephone ανακαλύφθηκε τυχαία, ενώ μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε «υπόγεια εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Το Science News αναφέρει ότι οκτώ δείγματα πιάστηκαν «πετώντας κύπελλα δολωμένα με απορρίμματα φύλλων σε τρύπες που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση ορυκτών βάθους έως και 60 μέτρων. Τελικά, τα πλάσματα στάλθηκαν στον εντομολόγο Paul Marek στο Virginia Tech στο Blacksburg για μια πιο προσεκτική ματιά».

Μιλώντας στο «All Things Considered» στο NPR, ο Marek υποστηρίζει ότι το όνομα millipede είναι «στην πραγματικότητα μια υπερβολή. Είναι λανθασμένη ονομασία. Δεν υπάρχουν χιλιόποδες μέχρι τώρα που να είχαν περισσότερα από 750 πόδια».

Χιλιόποδα, για τους ετυμολογητές, δηλαδή για τους λάτρεις της προέλευσης των λέξεων, σημαίνει χίλια πόδια. Αλλά μέχρι τώρα, καμία χιλιοποδαρούσα δεν είχε ανταποκριθεί στο όνομά της. Αυτό με τα περισσότερα πόδια ήταν το Illacme plenipes της Καλιφόρνια, με μέγιστο 750 πόδια, ενώ το Eumillipedes persephone, δηλαδή η «αληθινή χιλιόποδη περσεφόνη», έχει το 1306. Η E. persephone πήρε το όνομά της από την Ελληνίδα θεά του κάτω κόσμου, Περσεφόνη!

Close Float
Σοκολάτα 102,4